10-11 | Nieuw | -10%

Minitrix 16982 - DB AG, Motorwagen serie 796/stuurstand 996 (N|DCC sound)

Vorige Artikel 53 / 158 Volgende
€ 369,00 € 331,95 (incl. btw)
Voorraad 2 stuks

Voorbeeld: Verbrandingsmotorwagen (VT) 796 702-9 met stuurstandrijtuig (VS) 996 778-7 van de Deutsche Bahn AG (DB AG). Type met twee motoren, bouwjaar vanaf 1955. Gebruikt in het regionale verkeer (zijlijnen). Zoals in gebruik rond 1996.

Model: Onderstellen van spuitgietmetaal. Motor met vliegwiel in de motorwagen, beide assen aangedreven. Digitale decoder voor DCC en conventioneel bedrijf. Geluidsgenerator met uitgebreide geluidsfuncties. Frontsein, sluitseinen en binnenverlichting met onderhoudsvrije ledlampjes in conventioneel bedrijf, digitaal schakelbaar. Met achteruitkijkspiegels voor eenmansbedrijf. Scheidbare speciale koppeling tussen de voertuigen. Motorwagen ook afzonderlijk te gebruiken. Imitaties van koppelingen zonder werking aan de uiteinden worden meegeleverd en kunnen naderhand worden gemonteerd. Totale lengte over de buffers 175 mm.

Onvergeten zijlijnvoertuig. De ervaringen met de door Waggonfabrik Uerdingen ontwikkelde eenmotorige railbussen type VT 95 (later BR 795) bewezen dat deze voertuigen in principe geschikt waren voor de dringend noodzakelijke modernisering van het zijlijnverkeer. De motor bleek echter, vooral bij gebruik met bijwagens op stijgende trajecten, niet sterk genoeg. Daarom volgden één jaar later al drie met twee Büssing-motoren van elk 150 pk (110 kW) uitgeruste prototypes van de railbus type VT 98.9 (later BR 798.9). Deze voldeden ruimschoots aan de gestelde verwachtingen. De drie proefvoertuigen hadden echter nog Scharfenberg-middelkoppelingen en lichte bufferveerbeugels ter bescherming tegen stoten van voertuigen met manoeuvreerbuffers. De levering van de tweemotorige serie railbussen type 98.95 (later BR 798.5) startte in 1955. Van deze voertuigen werden 329 exemplaren gebouwd en deze kregen, in tegenstelling tot de proefmotorwagens, nieuw ontwikkelde loopwerken met verbeterde rijeigenschappen evenals schroefkoppelingen, buffers met holle plunjers en een manoeuvreerreminstallatie. Hierdoor konden deze krachtige motorwagens zo nodig ook overgedragen goederenwagens meenemen. Bovendien kreeg de VT 98 een meervoudige besturing, die niet alleen trek-/duwbedrijf maar ook de besturing van een extra motorwagen aan het andere uiteinde van de trein mogelijk maakte. Behorend bij deze motorwagen werden ook stuurstandrijtuigen (VS 98) en aanhangwagens (VB 98) in bedrijf genomen. De purperrode treinstellen bepaalden al snel het beeld op de Duitse zijlijnen, doordat ze in korte tijd de door stoomlocomotieven getrokken treinen vervingen. De Uerdinger railbusstellen staan bij veel spoorreizigers voor altijd in het geheugen geprent: De rode voertuigen waren decennialang synoniem voor mobiliteit in landelijke gebieden. Zo hebben ook tegenwoordig nog veel spoorgebruikers hun hart verpand aan deze sympatieke "zijlijnredders", zoals ze eens in bedrijf werden gesteld.

Specificatie Omschrijving
Fabrikant Minitrix
Artikelgroep Treinstel
Schaal N (1:160)
Stroomsysteem DC (=)
Systeem Digitaal sound
Spoorwegmaatschappij DB
Tijdperk 5
Lengte over buffers 175 mm totaal
Minimale boogstraal 192 mm
Digitale interface -
Decoder Ingebouwd, DCC/MFX met sound
Koppeling NEM 355 schacht met kk mechaniek
Lichtwissel LED, rood/wit, digitaal schakelbaar
Binnenverlichting LED, standaard af fabriek
Leeftijd aanbeveling vanaf 14 jaar
© 2017 - 2022 Harlaar Modeltreinen | sitemap | rss