13-06 | Nieuw | -10%

Märklin 37931 - DB, Stoomlocomotief bouwserie 042 (HO|AC sound)

Artikel 52 / 186
€ 529,00 € 475,95 (incl. btw)
Voorraad 1 stuk

Ontzagwekkende keteldruk
De Maschinenbau AG Schwartzkopff uit Berlijn leverde in 1936 de eerste snel rijdende goederentrein locomotieven van de bouwserie 41. Deze machines bewezen zich als universele locomotieven voor middelzware treinen. Tussen 1936 en 1941 werden er in totaal 366 locomotieven van deze bouwserie geproduceerd. De meeste van deze locomotieven werden na de oorlog overgenomen door de Deutsche Bundesbahn en de Deutsche Reichsbahn.

Voorbeeld: Stoomlocomotief voor de goederendienst van de bouwserie 042, oliegestookt, met olietender van het eenheids bouwtype 2'2'T 34. Ombouwversie met nieuwbouw hoogvermogens ketel. Deutsche Bundesbahn (DB). Zwart-rood van kleur. Windgeleideplaten type "Witte". DB reflectorglas lampen en aan beide zijden voorzien van Indusi. Bedrijfsnummer 042 206-3. Uitvoering omstreeks 1970.

Highlights

  • Fijn gedetailleerd model, grotendeels vervaardigd uit metaal.
  • Open plaatstalen frame (Barrenramen) en vele los gemonteerde details.
  • Geregelde hoogvermogensaandrijving met vliegwiel in de ketel.
  • Speelwereld digitale mfx+ decoder met uitgebreide bedrijfs- en geluidsfuncties.

Model: Voorzien van mfx+ digitale decoder met uitgebreide geluidsfuncties. Geregelde hoogvermogensmotor met vliegwiel in de ketel. 4 assen aangedreven. Antislip banden. Lcomotief en tender grotendeels vervaardigd uit metaal. Voorbereid voor inbouw van rookgarnituur 7226. Met de rijrichting wisselend 3 punts frontsein en het, apart te monteren, rookgarnituur zijn analoog in bedrijf en in digitaal bedrijf schakelbaar. Verlichting met onderhoudsvrije, warmwitte lichtdiodes (LED). Tussen loc en tender een beweegbare kortkoppeling die, afhankelijk van de te berijden radius, in lengte verstelbaar is. Aan de achterzijde van de tender en aan de voorzijde van de loc een beweegbare kortkoppeling met NEM schacht. Kleinst berijdbare radius is 360 mm. Zuigerstang- beschermbuizen, remslangen en imitatie schroefkoppelingen zijn los bijgevoegd. Lengte over de buffers 27,5 cm.

Bijpassende goederenwagons vindt u in het aktuele Märklin H0 assortiment.

Dit model vindt u in gelijkstroom uitvoering in het Trix assortiment onder het artikelnummer 25042.

  • Grootbedrijf

    Bouwserie 41 In het kader van het Eenheidslocomotief programma van de DRG ontwikkelde de locomotiefindustrie voor snel rijdende goederentreinen de 1'D1 locomotief van de bouwserie 41. De beide voorserie locomotieven leverde Schwartzkopf in 1936. Het drijfwerk was nieuw ontwikkeld, de ketel was dezelfde als die van de bouwserie 03. De ketel werd echter voor de BR 41 gebouwd voor een keteldruk van 20 atmosfeer. De wielmassa kon, naar keuze, ingesteld worden op 18 of 20 ton. Met de bouwserie 41 ontstond voor het eerst een universeel inzetbare locomotief voor meerdere doeleinden. De beide voorserie machines werden gevolgd door een serieproductie van 364 stuks, die op kleine punten verbeterd werden. Ze werden door nagenoeg alle Duitse locomotieffabrieken tot 1941 geleverd. De 90 km/u snelle en ongeveer 1900 pk sterke locomotieven werden in praktisch alle bereiken ingezet. Na de tweede Wereldoorlog bevonden zich 216 loks in het gebied van de DB. Al snel bleek echter het probleem dat de St47K ketels van de machines versleten waren. Omdat de bouwserie 41 niet gemist kon worden ontwikkelde de DB als vervanging een volledig gelaste hoogvermogensketel met verbrandingskamer. Tegenover de, tot dan toe in gebruik zijnde, langpijpketel bezat de nieuwe ketel een groter stralingshitte oppervlak en daardoor kon de nieuwe ketel zwaarder belast worden. Tussen 1957 en 1961 ontvingen 102 locs van de bouwserie 41 in het Ausbesserungswerk Braunschweig deze nieuwe ketel. Hierdoor, en door het verwijderen van de frontplaat, veranderde het uiterlijk van de loc aanzienlijk. 40 van deze locomotieven werden bovendien in het genot van een oliestooksysteem gesteld. De laatste olie gestookte ombouwmachines werden in 1977 buiten dienst gesteld.

 

Specificatie Omschrijving
Fabrikant Märklin
Artikelgroep Locomotief
Schaal H0 (1:87)
Stroomsysteem AC (Märklin-systeem ~)
Systeem Digitaal sound
Spoorwegmaatschappij DB
Tijdperk 4
Lengte over buffers 27.5 cm
Minimale boogstraal 360 mm
Digitale interface 21MTC
Decoder Ingebouwd, MFX+/DCC met sound
Koppeling NEM 362 schacht + kortkoppel mechaniek
Front/sluitverlichting 3 punts wit, digitaal schakelbaar
LED ja
Leeftijd aanbeveling vanaf 14 jaar
© 2017 - 2024 Harlaar Modeltreinen | sitemap | rss