Märklin 42563 - Bundeswehr Lazarettwagen-Set "Silberlinge" (HO)

Vorige Artikel 10 / 73 Volgende
€ 199,00 (incl. btw)
Voorraad 1 stuk

De Märklin 42563 Hospitaaltreinset bestaat uit 3 ligrijtuigen type Bn 724 en 1 behandelrijtuig type Dmz 903 van de Deutsche Bundeswehr, ondergebracht bij de Deutsche Bundesbahn (DB). De rijtuigen zijn voorzien van een speciale uitrusting van de Deutsche Bundeswehr, bedrijfstoestand rond 1980. De rijtuigen zijn in schaal 1:100 en zijn voorbereid voor het inbouwen van verlichting en stroomvoerende koppelingen. Voor inzet op gelijkstroombanen kunnen de wielen vervangen worden door geïsoleerde wielstellen per rijtuig 4 x 70 05 80.

 

Grootspoor:Tussen 1965 en 1967 werd voor de Bundeswehr een complete hospitaaltrein gebouwd. Hij was ontworpen voor de verzorging en het retourtransport van ernstig gewonden, maar werd tijdens zijn diensttijd alleen tijdens oefeningen ingezet. De trein bestaat uit een behandelrijtuig, een voorraadwagen en drie ligrijtuigen met speciale uitrusting. Alle rijtuigen zijn gebaseerd op het UIC-x standaard voor nieuwbouw bij de DB. Het behandelrijtuig Dmz 903 heeft een gesloten, gasdichte rijtuigbak met patrijspoorten in plaats van vensters en is voorzien van airco. Twee behandelruimtes beschikken over een volledige OK-uitrusting, in de spreekkamer is de apotheek geïntegreerd, daarnaast liggen het laboratorium en ruimtes voor artsen en verpleging. De voorraadwagen Dmz 904 is eveneens drukdicht en is voorzien van patrijspoorten. Dit rijtuig is een restauratierijtuig met keuken en voorraden voor de voeding van maximaal 400 personen. Twee zuivere ligrijtuigen Bn 724 op basis van de Silberlinge 2de klasse zijn met elk 32 normale Bundeswehr-bedden ingericht. Een ander ligrijtuig Bn 724.1 is olijfgroen geschilderd en heeft slechts 16 bedden en een behandelruimte in de middelste salon.

In plaats van een dure seriebouw en het omstandige onderhoud van zulke speciale rijtuigen werd tussen Bundeswehr en Bundesbahn een procedure afgesproken die in ernstige gevallen hulptreinen beschikbaar stelt die niet constant klaar hoefden te staan. 192 rijtuigen uit het inzetbare bestand van de DB-Silberlinge werden als serietype Bnb 724 met een verwisselbaar interieur opgebouwd. De ambulance-uitrusting van het interieur wordt op bepaalde opslagplaatsen gedeponeerd en kan van daaruit zonder oponthoud in de werkplaats ingebouwd worden. De medische componenten voor een behandelrijtuig moeten in gewone rijtuigen ingezet worden en voor de verzorging dienen normale restauratierijtuigen met een passende bevoorrading. De rijtuigen zijn conform de eerste conventie van Genève voorzien van Rode Kruis-tekens. Het rode kruis behoort niet alleen bij het Deutsche Roten Kreuz e.V. Ook ambulancevoertuigen van de Bundeswehr en de politie mogen het teken gebruiken, en wel als beschermingsteken (rood kruis op een wit veld). Het onderscheidt zich van het teken met tekst dat op civiele ambulances, op de dienstplekken en in de communicatie van de DRK gebruikt wordt.

Specificatie Omschrijving
Fabrikant Märklin
Artikelgroep Personenrijtuig set
Schaal H0 (1:87)
Stroomsysteem AC (Märklin-systeem ~)
Spoorwegmaatschappij DB
Tijdperk 4
Lengte over buffers 106.5 cm totaal
Koppeling NEM 362 met kk mechaniek
Bijzonderheden
Gelijkstroomwielen E700580
Leeftijd aanbeveling vanaf 14 jaar
© 2017 - 2024 Harlaar Modeltreinen | sitemap | rss