zomernieuws 2024 | €599,- | Onze prijs €538.95

Märklin 39426 - NS, Electrisch treinstel type ICM-1 "Koploper" (HO|AC sound)

Artikel 9 / 33

Electrisch treinstel type ICM-1 "Koploper"

De Hollandse kaas, onze waterwerken, de havens van Rotterdam. Nederland staat internationaal om veel dingen bekend. En dat geldt ook voor de Nederlandse Spoorwegen. Deze maatschappij stelde al vroeg belang in het ontwerpen van treinen met een bijzonder "eigen" uiterlijk die ook in het buitenland vaak opzien baarden. Toen de NS in het begin van de jaren '70 het Intercity verkeer wilde moderniseren werd, in samenwerking met de Duitse fabriek van spoorwegmateriaal Talbot, een bijzonder ongewoon treinstel ontworpen waarvan de machinistencabines met panoramisch uitzicht zich op het dak bevonden. Dit ontwerp gaf de ICM, zoals De NS haar nieuwe treinstellen noemde, een bijzonder apart uiterlijk. En omdat men aan de kopzijden door kon lopen naar het volgende treinstel kregen de moderne, stoere treinstellen de bijnaam "Koploper". De 144 Koplopers bepaalden al snel het beeld van het moderne intercityverkeer in Nederland. Toen in 1986 de Amsterdamse luchthaven Schiphol aangesloten werd op het spoorwegnet liet de NS twee treinstellen voorzien van de kleuren van de beide nationale luchtvaartmaatschappijen. ICM 4011 werd gekleed in het tenue van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij KLM. Met de machinistencabine op het dak leek de Koploper daarmee sterk op de beroemde Jumbojet. ICM 4012 reed tegelijkertijd in de wit-rode kleuren van Martinair Holland door het land en wekte eveneens groot opzien als gestroomlijnd "vliegtuig op rails".

Voorbeeld: Driedelig electrisch Intercity treinstel type ICM-1 "Koploper" van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Model in de uitvoering "Martinair Holland". 1 Motorwagen als eindwagen mBk 2e klasse, 1 tussenrijtuig AB 1e/2e klasse en 1 stuurstandrijtuig sBk 2e klasse. Treinstel nummer 4012. Model in de uitvoering juni 1986.

Highlights

  • Met standaard ingebouwde binnenverlichting.
  • Met speelwereld digitale mfx+ decoder en uitgebreide bedrijfs- en geluidsfuncties.
  • Bestemmingsaanwijzer: Amsterdam CS, Schiphol

Model: Met digitale mfx+ decoder en uitgebreide geluidsfuncties. Model van het drie-wagenstel. Onderstel van de gemotoriseerde eindwagen is uit metaal (drukgietwerk) vervaardigd. Geregelde hoogvermogensaandrijving met vliegwiel. 2 Assen in 1 draaistel aangedreven. Met antislip banden. Machinistencabines in beide eindwagens zijn voorzien van interieur. De stroomvoorziening wisselt met de rijrichting, telkens vanaf het voorste rijtuig. Speciale, meeverende kortkoppelingen. Met standaard ingebouwde binnenverlichting. Driepunts frontsein en twee rode sluitlichten wisselen met de rijrichting. Verlichting en binnenverlichting branden in analoog bedrijf en zijn digitaal schakelbaar. Frontseinen aan beide zijden zijn digitaal onafhankelijk te bedienen.
De frontseinen zijn voorbeeldgetrouw voorzien van lichtgele en rode lichtdiodes (LED). De binnenverlichtingen zijn voorzien van warm-witte LED's. Onderstel en opbouw zijn zeer gedetailleerd uitgevoerd. Aan beide einden voorzien van imitatie Scharfenberg koppelingen. Voor het rijden in dubbeltractie wordt een starre koppelstang meegeleverd. Standaard zijn de eindwagens voorzien van gesloten doorloopkoppen. Met het los meegeleverde insteekbare onderdeel kan 1 zijde van het treinstel uitgevoerd worden met opzij geschoven doorloopdeuren en gummi overgangsbalg.
Totale lengte van de trein: 86,6 cm.

Dit model vindt u in de gelijkstroom uitvoering in het Trix H0-assortiment onder artikelnummer 25246.

Specificatie Omschrijving
Fabrikant Märklin
Artikelgroep Treinstel
Schaal H0 (1:87)
Stroomsysteem AC (Märklin-systeem ~)
Systeem Digitaal sound
Spoorwegmaatschappij NS
Tijdperk 4
Lengte over buffers 86,6cm
Minimale boogstraal 358 mm
Digitale interface 21MTC
Decoder Ingebouwd, MFX+/DCC met sound
Koppeling NEM 362 schacht + kortkoppel mechaniek
Front/sluitverlichting 3x wit/2x rood, digitaal schakelbaar
LED ja
(Binnen)verlichting LED, standaard af fabriek
Leeftijd aanbeveling vanaf 14 jaar
© 2017 - 2024 Harlaar Modeltreinen | sitemap | rss